Heysocial.be Blogartikel tijdstip

Het beste tijdstip om op social media te posten!

Je hebt net een mooie post gemaakt en online gezet op je Instagram, Linkedin of TikTok. Je hoopt natuurlijk op enorm veel likes, shares en comments! Maar wat als er weinig reactie komt? Wat is de reden? Het succes van je social media hangt niet alleen af van de inhoud ervan, maar ook van de moment waarop je het plaatst. 

Op bepaalde dagen en tijdstippen is je doelgroep meer actief en responsief dan op andere momenten. 

Wat is het optimale tijdstip om te posten op social media?

Het ideale moment om te posten op social media varieert en is afhankelijk van je bedrijf, branche en doelgroep. Het is jammer genoeg geen universeel vastgesteld tijdstip en geen ‘gouden formule’. 

Bijvoorbeeld, als je een café runt, heeft het weinig zin om op een dinsdagochtend te adverteren dat de prijzen van de shotjes dit weekend gehalveerd zijn. Je doelgroep zal daar op dat moment waarschijnlijk nog niet mee bezig zijn. In plaats daarvan zou vrijdagmiddag en -avond een betere keuze zijn.

Voor een winkel met kantoormateriaal, is het weekend niet de beste tijd om iets online te zetten. Men is op zondag niet op zoek naar die nieuwe printer, maar misschien wel naar een leuk restaurant om op zondagavond met de familie naartoe te gaan. 

Het is belangrijk om je gezond verstand te gebruiken en ook onderzoek te doen naar jouw specifieke doelgroep. Dit zal je helpen om een goed beeld te krijgen van het ideale moment om te posten op je sociale media. 

Wil je toch een richtlijn voor de beste tijd om iets online te posten? 

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste tijdstippen om op verschillende social media platforms te posten en er is wel degelijk een patroon in terug te vinden, dat jou op weg kan helpen. Er zijn specifieke dagen en uren geïdentificeerd waarop de meeste gebruikers actief zijn op Instagram, TikTok, LinkedIn, Facebook en andere platformen.

Hieronder vind je de ideale tijdstippen voor elk platform:

Beste tijdstip om te posten op Instagram:

’s Ochtends op doordeweekse dagen, tussen 09:00 en 13:00 uur. Mensen openen vaak hun app tijdens koffie- en lunchpauzes om te kijken of ze iets gemist hebben. De betrokkenheid is doorgaans lager in de middag en in het weekend.

Beste dagen: dinsdag en woensdag
Beste tijdstip: 10 uur

Beste tijdstip om te posten op Facebook:

’s Ochtends vroeg, vooral op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 8 en 12 uur. Op vrijdag zijn gebruikers vaak minder actief, en op zondag lijkt Facebook soms uitgestorven.

Beste dagen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
Beste tijdstip: 8 uur

Beste tijd voor TikTok posts:

Aan het einde van de middag, doordeweeks. Jongeren gebruiken TikTok voornamelijk net na school, voordat ze ’s avonds naar de sporttraining gaan of de televisie aanzetten voor hun favoriete programma.

Beste dagen: dinsdag, woensdag en donderdag
Beste tijdstip: 15 uur

Beste tijd voor LinkedIn posts:

Doordeweeks, vooral op dinsdag, woensdag en donderdag, tussen 10 en 12 uur. LinkedIn is een zakelijk netwerk, dus de betrokkenheid is hoger tijdens kantooruren.

Beste dagen: dinsdag en woensdag
Beste tijdstip: 10 uur

Beste tijdstip om te posten op Twitter / X:

Tussen 9:00 en 13:00 uur, vooral doordeweeks. Twitter wordt vaak gebruikt voor het verkrijgen van informatie, en mensen kijken naar hun tijdlijn in de ochtend of tijdens de lunch.

Beste dagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag
Beste tijdstip: 9 uur

Beste tijdstip om te posten op Pinterest:

Aan het einde van de middag of het begin van de avond, vooral op vrijdag. Mensen gebruiken Pinterest voor inspiratie, en dat doen ze meestal niet tijdens werktijd.

Beste dag: vrijdag
Beste tijdstip: 17:00 uur

Beste tijdstip om te posten op Snapchat:

Dagelijks, met name tussen 21:00 uur ’s avonds en 1:00 uur ’s nachts in het weekend. Snapchat draait om snelle en frequente content.

Beste dagen: weekend
Beste tijdstip: 21:00 uur

Conclusie: wat is de beste tijd om te posten op social media? 

Er is dus geen one-size-fits-all antwoord op de vraag wat het beste tijdstip is om te posten op social media. Het is belangrijk om te begrijpen wanneer jouw specifieke doelgroep online is en daar je posttijden op af te stemmen. Gebruik gezond verstand en analyseer de prestaties van je social media kanalen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw bedrijf!